top of page
18.jpg
14.jpg

PILATES

Τι είναι το Pilates;
H μέθοδος Pilates αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates, ο οποίος είχε βαθιά γνώση της ανθρώπινης φυσιολογίας.
Συνδυάζει βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων.
To Pilates, με την αρχική ονομασία Contrology - η τέχνη του ελέγχου, υιοθετήθηκε αρχικά από διάσημους χορευτές και άλλους επαγγελματίες της κίνησης και αρκετά χρόνια αργότερα, αναγνωρίστηκε σαν μια επαναστατική μέθοδος άσκησης για όλους, με ευρύτατη αποδοχή σε όλο το Δυτικό κόσμο.
3.jpg
Έλεγχος του σώματος, μέσα από το κέντρο της δύναμής του.

Βασική αρχή και θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου Pilates, είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος - της κοιλιάς. H κοιλιά είναι η πηγή της κινητικής μας ενέργειας. O Pilates τη χαρακτηρίζει "power house - οίκο της δύναμης".

Κατακτώντας τον έλεγχο του σώματος, μέσα από το κέντρο, μπορούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας.

Γνωρίζοντας που κατοικεί η δύναμη της κοιλιάς, μαθαίνουμε πως να την ενεργοποιούμε και να την ελέγχουμε, αναπνέοντας σωστά. Σαν αποτέλεσμα, τα άκρα μας παραμένουν χαλαρά και ευλύγιστα, χωρίς εντάσεις, αλλά με το μέγιστο της έκτασης της κίνησής τους, και της ελαστικότητάς τους. Οικοδομώντας τη δύναμη που προέρχεται από το κέντρο, οι μύες - κλειδί για τη στάση του σώματος ενεργοποιούνται, η σπονδυλική στήλη και ο κορμός σταθεροποιούνται, με αποτέλεσμα το σώμα να επαναπροσδιορίζει μόνο του τη σωστή στάση και κίνηση. Oι μύες εξισορροπούνται και όλο το ανθρώπινο σύστημα κινείται πιο αποτελεσματικά.

Οι ασκήσεις Pilates

H μέθοδος Pilates αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακριβείας, στις οποίες συμμετέχει όχι μόνο το σώμα, αλλά και η αντίληψή μας, και οι οποίες εκτελούνται σε ειδικά σχεδιασμένα όργανα, μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους στη μέθοδο, γυμναστές.

Οι ασκήσεις - με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί μύες) - βασίζονται σε δέκα αξίες: 

Χαλάρωση

Συγκέντρωση

Αναπνοή

Ευθυγράμμιση

Συνειδητοποίηση του κέντρου

Έλεγχος

Ακρίβεια

Συνεχής ροή των κινήσεων

Αντοχή

Oι δέκα αξίες συνυπάρχουν και ρέουν μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που πραγματοποιείται η κάθε άσκηση.

O σχεδιασμός των ασκήσεων βασίστηκε σε πολλές εναλλαγές, με λίγες επαναλήψεις, έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες, χωρίς να διογκώνονται, ν' αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η δύναμη, ενώ ταυτόχρονα, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία.

27.jpg
Πώς ωφελεί το Pilates;

 

Μετά από λίγο καιρό άσκησης Pilates, η εσωτερική μας δύναμη αφυπνίζεται και επιτυγχάνεται ο πλήρης έλεγχος και συγχρονισμός του σώματος, χωρίς πίεση και κόπωση. Το σώμα ξαναβρίσκει τη φυσική του κατάσταση υγείας, και τη σωστή στάση του, είναι ευλύγιστο, δυνατό, γεμάτο ενέργεια.

H σιλουέτα είναι μακριά, ευθύγραμμη, με γραμμωμένους μύες σε όλο το σώμα, στενούς γοφούς και πολύ δυνατούς κοιλιακούς. H σπονδυλική στήλη στέκεται σε απόλυτη ευθεία κι έτσι το σώμα κερδίζει μερικά εκατοστά σε ύψος. Απόλυτα επίπεδο στομάχι και κοιλιά.

H μέθοδος είναι σχεδιασμένη, έτσι ώστε να ενδυναμώνει το μυοσκελετικό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγονται πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί σε αδύναμα σημεία.

Aκόμη, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, εφαρμόζεται σαν θεραπευτική μέθοδος, από φυσιοθεραπευτές και χειροπράκτες, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς.

 

 

Σε ποιους απευθύνεται το Pilates;

 

O ίδιος ο J.H. Pilates, χαρακτήρισε τη μέθοδό του "ήπια για τις εγκύους, ασφαλή για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές". Το Pilates βοηθά κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το πόσο γυμνασμένος είναι ή δεν είναι, να βιώσει μία νέα κατάσταση σώματος, ξεπερνώντας δυσλειτουργίες που δημιουργεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

 

 

bottom of page